10 coses que has de saber sobre ventilació i climatització relacionades amb la COVID-19.

El Coronavirus no només ha fet danys personals, ha ocasionat i modificat el nostre estil de vida, la nostra activitat laboral i la forma en la qual consumim. En definitiva, hem hagut d’integrar una sèrie de mesures adaptatives per sobreposar-nos front aquesta amenaça contagiosa. Sense anar més lluny; el teletreball.

Sabent que el virus es pot transmetre en condicions en què no es respecta la distància social, els espais tancats són un focus important de possible contagi.

Què podem fer en matèria de sistemes de ventilació i climatització? S’estan produint canvis en aquests sistemes per adaptar-se als nous requisits de prevenció i higiene?

La ventilació consisteix en introducir aire net en un espai tancat per eliminar al mateix temps l’aire potencialment contaminat. Força l’extracció de l’aire per a renovar-lo i garantir així la qualitat de l’aire interior.

És bo ventilar les cases i altres edificis i recintes d’ús públic per la lluita vers la COVID 19?

Sí, els últims estudis realitzats sobre els mecanismes de propagació del coronavirus han evidenciat que la transmissió del virus es veu afavorida en els espais tancats. En aquest sentit els sistemes de calefacció, aire condicionat o ventilació artificial poden jugar un paper fonamental si no estan perfectament condicionats.

Quin és el millor sistema de ventilació?

Els sistemes de ventilació mecànica són considerats com la millor solució a l’hora de complir amb els requeriments de la normativa quant a qualitat de l’aire interior, ja que permeten millorar l’admissió i qualitat de l’aire, incorporant sistemes de filtració i sistemes de control.

El mètode de ventilació pel qual s’opti ha d’assegurar una ventilació adequada, amb el major grau de subministrament d’aire fresc. En llars el millor sistema per a renovar l’aire és la ventilació natural. En locals i sales de pública concurrència, a més de la ventilació natural, també poden disposar de sistemes de ventilació i climatització mecànics, considerant a més que en alguns edificis no poden obrir-se les finestres.

Pot utilitzar-se la ventilació mecànica per a millorar la qualitat de l’aire en sales i recintes amb ventilació natural?

La ventilació natural periòdica (10-15 minuts), mitjançant l’obertura de finestres i portes per a provocar un flux d’aire, permet augmentar la renovació de l’aire interior amb aire exterior i ajuda a mantenir una bona qualitat de l’aire interior.

Si les condicions meteorològiques adverses no ho permeten, no és possible o resulta insuficient, haurà de recórrer-se a la ventilació forçada mitjançant equips individuals o centralitzats que reforcin el sistema de ventilació dels locals.

És recomanable l’ús de ventiladors per a la ventilació?

En els espais tancats, el moviment de l’aire pot transportar virus exhalats per una persona infectada directament a una altra, la qual cosa pot augmentar la transmissió.

L’ús de ventiladors no és recomanable, ja que no renoven l’aire interior amb aportació d’aire fresc i a més contribueixen a remoure i dispersar els aerosols susceptibles de contenir el virus dins de la pròpia sala o a altres estades pròximes.

Quines mesures poden dur-se a terme en aquells establiments en els quals s’utilitzen sistemes mecànics de ventilació?

En aquests casos cal dur a terme la neteja i manteniment adequada d’aquests sistemes de  climatització i aire condicionat per empreses de manteniment autoritzades, assegurant una  ventilació adequada, amb el major grau de subministrament d’aire fresc i evitant la recirculació d’aire.

És segur utilitzar els sistemes de calefacció, ventilació i aire condicionat?

Sí, són segurs sempre que aquests sistemes tinguin un bon manteniment i s’utilitzin de manera apropiada. No obstant això, cal evitar la recirculació (que utilitzen l’aire ja existent en l’espai que es desitja ventilar).

És recomanable l’ús d’unitats portàtils equipades amb filtres d’alta eficiència HEPA?

En els locals d’ús públic, sense possibilitats de ventilació natural i/o forçada central o individual, o bé no són suficients, es valorarà per part del personal o empresa instal·ladora la necessitat de purificar l’aire mitjançant l’ús d’unitats portàtils equipades amb filtres d’alta eficiència, HEPA, situades en els espais a tractar. Es tindrà en compte la grandària i ocupació dels espais i les recomanacions del Ministeri de Sanitat quant als requisits mínims d’aquests.

És necessari instal·lar mesuradors de CO₂?

La concentració de CO₂ en un espai és un indicador del seu nivell de ventilació, per la qual cosa és convenient instal·lar mesuradors de CO₂ en els locals en els quals es necessiti verificar l’eficàcia de la ventilació i/o sistema de climatització i siguin utilitzats per grups de persones durant un llarg interval de temps.

S’han de ventilar els vehicles?

Sí. En els vehicles que transportin passatgers no convivents s’ha de seleccionar la ventilació amb aire exterior i no la manera “recirculació” d’aquest, combinant-lo amb ventilació natural sempre que aquesta sigui possible. S’ha de garantir l’aportació d’aire fresc entre cada passatger o grup de passatgers mitjançant l’obertura de finestres i portes a intervals freqüents o mitjançant una ventilació mecànica que garanteixi la renovació de l’aire.

Et preocupa la salubritat de l’aire en el teu edifici, nau o oficina? A ISP Grup podem fer un estudi complet del teu sistema de climatització i ventilació per adaptar-lo a les recomanacions davant del Coronavirus. Demana un estudi gratuït aquí.

Esperem que l’article us hagi sigut d’utilitat i et donem gràcies pel teu temps de lectura, fins la propera!

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Si vols més informació sobre alguns dels serveis d'ISP Grup: