Els filtres HEPA: què són i com funcionen

Les cerques dels filtres HEPA o relacionades s’han disparat en els últims mesos el que demostra que la purificació de l’aire és un tema que preocupa a gran part de la societat, a les institucions i també al teixit empresarial. De fet, molts experts asseguren que es podrien haver instal·lat sistemes de purificació d’aire amb filtres HEPA a les escoles abans que comencés el curs, molts restaurants i negocis ja han donat el pas per afegir-los i també estem equipant les nostres vivendes amb aquest dispositiu.

Cada vegada ens anem conscienciant més de la importància de la qualitat de l’aire dels espais interiors on ens trobem. I és que si volem combatre la COVID-19, ja s’ha demostrat que és un factor vital.

Un cop dit això anem al punt interessant de la qüestió, perquè moltes vegades ens basem en referències que sentim d’amics, familiars o inclús a la televisió, però no coneixem del cert la veracitat del que estem parlant. 

Comencem pel principi, les lletres HEPA, responen a les sigles: (High Efficiency Particulate Air). Sona professional, oi? Ho són. Es tracta de filtres mecànics amb una capacitat de filtració major, capaços de filtrar partícules molt petites, les que ens interessen. 

La seva funció principal és purificar l’aire dels espais interiors, i d’aquesta manera, evitar la propagació dels bacteris i prevenir les infeccions. És en aquests tipus d’espais on és de vital importància purificar l’aire, ja que hi podem trobar nivells de contaminació cinc vegades majors que en espais exteriors. 

Però també és veritat que com a funció secundària, ajudarà a la teva empresa a tenir menys baixes laborals, perquè els treballadors respiraran sempre aire net i seràn menys propensos a agafar qualsevol virus.

Com funcionen els filtres HEPA?

Els HEPA són filtres de molta alta eficiència que s’utilitzen en equips on l’aire es fa passar per una especie de colador final. Aquests dispositius extreuen l’aire, com un petit aspirador, i després l’expulsa completament net. Estan compostos per una malla de fibres col·locades aleatòriament, normalment compostes de cel·lulosa, fibres de vidre o fibra sintètica organitzades en forma d’acordió, així tenen més possibilitats de capturar les partícules. 

Però perquè són els filtres recomanats per combatre el coronavirus? Tinguem clar que la mida de les partícules del virus és més petita que el diàmetre d’un cabell humà. Sí, exactament, molt molt petites. Una partícula del virus medeix 0,12 micrometres, mentre que els filtres dels HEPA aconsegueixen filtrar partícules de fins a 0,1 micròmetre.

Per això es recomanen aquest tipus de filtres per espais interiors, perquè són suficientment potents com per filtrar fins a un 99,99% de partícules que es troben suspeses a l’aire. 

Com es classifiquen els filtres HEPA?

Existeix una normativa vigent a Europa per classificar aquest tipus de filtres. Però un dels passos importants és l’assaig amb les mesures de partícula de major penetració. D’aquesta manera, els filtres que no superen aquesta prova no poden ser comercialitzats. 

Les tres diferents classificacions per aquests productes són: 

  • EPA (Efficient Particulate Air): classificats en E10, E11 i E12. Aquests filtres són capaços de filtrar des d’un 85% de partícules a un 95%. 
  • HEPA (High Efficiency Particulate Air): classificats en H-13 i H-14. Aquests filtres, en els que ens hem centrat en aquest article, són capaços de filtrar un 99,95% i un 99,995% respectivament. Parlant de micres, filtren un 0,3.
  • ULPA (Ultra Low Penetration Air): classificats en U15, U16 i U17. Capaços de filtrar partícules encara més petites, arribant a un percentatge de 99,9995%. Pel que fa a micres, arriben a filtrar un 0,12.

Purificadors d’aire ZONAIR3D

Amb presència en cinc continents, ZONAIR3D s’ha posicionat líder mundial en sistemes de purificació d’aire. L’associació permanent amb les millors institucions científiques i la continua inversió en I+D son les principals raons del seu èxit. Estan en constant col·laboració amb el CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques).

Per adaptar-se a les mesures que es recomana dur a terme durant la pandèmia, l’empresa desenvolupa productes de diferents games: la Pure Air Box, el Pure Air Residential i el sistema Pure Air Control. Mitjançant aquest sistema, gaudir d’aire net i pur a dins d’espais tancats ja és una realitat. 

La última gran notícia de l’empresa ha sigut la prova pilot que ha estat realitzant per purificar l’aire del tramvia de Barcelona i algunes companyies d’autobusos. Han col·laborat amb el CSIC i amb l’Universitat Politècnica de Barcelona. 

Els espais interiors que disposen de dispositius amb el sistema Pure Air Control: 

  • són espais lliures d’ozó ambiental. 
  • eliminen fins a un 99,999% de partícules perjudicials per la salut de les persones. (filtre ULPA)

redueixen els gasos tòxics irritants (O³, NO² i compostos orgànics volàtils) i cancerígens notablement. Ja que són capaços de filtrar partícules que viatgen amb els gasos. Sent l’únic producte del mercat que ho pot fer.

Val a dir que tots els productes ZONAIR3D estan avalats per entitats de prestigi internacional i certificats amb la normativa vigent exposada per les autoritats sanitàries i científiques. 

A ISP som distribuidors oficials d’aquests productes, si vols un pressupost pel teu negoci o gaudir d’una demostració gratuita no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres. 

Gràcies per la teva lectura! Esperem que l’article t’hagi resultat útil, fins la propera!

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Si vols més informació sobre alguns dels serveis d'ISP Grup: