ISO 50001, què aporta a la meva empresa i com aconseguir-la

La certificació ISO 50001 és una norma internacional que ajuda a reduir el consum, minimitza l’empremta de carboni i redueix els costos fomentant un consum energètic sostenible.  

És important que sapigueu que aquest estàndard s’aplica a tot tipus d’empreses, independentment del seu tamany, sector o ubicació geogràfica.

L’objectiu principal de la norma, com hem dit, és el de millorar el funcionament energètic i d’eficiència energètica de forma continua. Addicionalment, també és útil per identificar oportunitats de reducció d’utilització d’energia, és a dir, veure punts on el teu negoci està malgastant energia i crea un cost que et podries estalviar. 

Aquesta gestió serveix a les organitzacions a descobrir i aprofitar veritablement el seu potencial d’energia. Resulta ser una aplicació molt útil per contribuir a la protecció climàtica i del medi ambient. Però un dels grans beneficis com hem dit anteriorment, és el de reduir costos. 

A part, l’empresa pot descobrir noves oportunitats i avantatges competitives, ajudant a reforçar la imatge de la companyia envers la competència. 

Com puc aconseguir el certificat ISO 50001?

Si la teva empresa compta amb personal especialitzat i expert en la normalització, l’aplicació de la norma pot procedir com un procés més de de l’activitat empresarial. Per obtenir la certificació, hauràs d’acudir a una entitat independent amb certificat acreditat, per evitar estafes.

Però, si pel contrari la teva empresa no disposa de medis propis per implementar per si mateixa la norma ISO 50001, el millor és acudir a una consultoria especialitzada en implantació i normalització de sistemes de gestió energètica. 

Els professionals d’una consultoria poden ajudar-te a identificar ineficiències en l’actual sistema perquè puguis aplicar-hi canvis, o bé poden donar-te suport per crear-ne un de nou.

Passos per apliccar la norma i obtenir el certificat:

Les fases i els mètodes per implantar la norma ISO 50001 poden variar d’una empresa consultora a una altra, però de forma general segueixen els següents passos: 

  • Pre-auditoria: és la primera presa de contacte que té com a objectiu examinar quins requisits de la norma ja s’estan implementant. En aquesta fase se solen formar equips compostos per personal de la teva empresa i també de la consultora.
  • Primera fase de la auditoria: es recopilen totes les dades relacionades amb el consum d’energia a la teva empresa com els que reflecteixen les factures de consum elèctric, de gas natural o gasoil. L’equip de treball format en aquest estadi preliminar detectarà quines instal·lacions de la teva empresa concentren el major consum d’energia.

Posada en marxa de la implementació de la 50001

I ja per acabar, perquè un sistema de gestió d’energia sigui eficaç i compleixi amb els requisits establerts amb la norma ISO 50001 s’han d’anar completant diferents fases:

  • Planificació energètica: és fonamental per garantir l’objectiu, i obtenir la certificació ISO 50001. És el moment de mesurar i quantificar el consum real d’energia i per què es fa servir dins dels processos de l’activitat de la teva empresa. També, s’identifiquen els aspectes que poden millorar-se. Si la teva empresa està obligada per llei a sotmetre a una auditoria energètica, podràs aprofitar els passos de la planificació energètica, s’assemblen molt.
  • Implementació i funcionament: quan s’arriba a aquest punt, es comencen a posar en pràctica les mesures dirigides a aconseguir un consum energètic més racional. En aquesta fase hauràs de comunicar als empleats quin paper juguen en el sistema de gestió d’energia.
  • Avaluació: consisteix en dur a terme pròpiament l’auditoria de certificació. Es porta a terme una valoració de la implementació de la norma ISO 50001 en la qual s’entrevista als empleats, es revisen les dades i es comprova que realment s’han posat en pràctica les mesures acordades per obtenir el certificat ISO 50001.
  • Els preus depenen de la mida de la teva empresa, l’activitat que dugui a terme, el número de treballadors, però els marges ronden entre dels 1.500 als 5.000 € per a la implantació i entre els 4.000 i els 12.000 € per a la certificació.

El nostre departament d’energia pot ajudar al teu negoci a millorar l’eficiència energètica de les teves instal·lacions. D’aquesta manera, podem facilitar-vos el poder aconseguir la homologació i a més, a estalviar en costos energètics

Esperem que l’article t’hagi resultat útil per conèixer una mica millor aquest tipus de certificat, que pot ser beneficiós per la teva empresa i pel medi ambient. Us agraïm el vostre temps de lectura, fins la propera! 

No Comments

Post A Comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si vols més informació sobre alguns dels serveis d'ISP Grup:            

Call Now Button