fbpx

Què és l’eficiència energètica i com pot beneficiar a la teva empresa

La societat avança cada vegada més ràpida. La industrialització i la digitalització provoquen que la producció i consum de tota mena de productes augmentin de forma vertiginosa. Les empreses i les famílies no arriben a ser conscients  de les conseqüències del malbaratament energètic. Igual que la població és conscient de la importància de reciclar, encara no tenim la suficient informació i conscienciació de què és l’eficiència energètica i com pot beneficiar a la teva empresa.  

Si partim de la definició del concepte, podem dir que l’eficiència energètica és l’ús eficient que es fa de l’energia. Així de simple. Qualsevol aparell, procés o instal·lació és energèticament eficient quan consumeix una quantitat d’energia per sota de la mitjana per dur a terme una activitat. L’objectiu de l’eficiència energètica és el de protegir el medi ambient reduint la intensitat energètica i habituant a les persones a consumir l’energia necessària, per no desaprofitar-la. Avui, dijous 21 d’octubre és el dia mundial de l’estalvi energètic, que millor dia que aquest per comentar els avantatges que pot produir ser eficient i conscienciar a la població de tots els beneficis que es pot obtenir. 

Avantatges de l’eficiència energètica

 • Reducció de costos d’energia
 • Estalvi energètic. 
 • Millora la competitivitat de les empreses reduint costos de producció. 
 • Menys dependència energètica d’exterior. (A Espanya és superior al 80%). 
 • Disminució de les emissions de CO².
 • Potencia la incorporació d’innovació tecnològica.

La pràctica per aconseguir l’estalvi energètic es pot realitzar a petita o gran escala, i un indicador per veure si un aparell és més o menys eficient és l’etiqueta energètica. Les etiquetes energètiques classifiquen el grau d’eficiència d’un producte en 7 categories, associades a les 7 primeres lletres de l’abecedari, sent la A la categoria més eficient, i la G la menys. 

Les etiquetes energètiques van començar a utilitzar-se l’any 1995, i s’han anat actualitzant al llarg dels anys, degut en part a què el nivell d’eficiència dels electrodomèstics ha anat millorant al llarg dels anys i per tant, s’han hagut d’adaptar també. De fet, aquest mateix any s’ha produït una nova modificació, agrupant les categories A+, A++, i A+++, en només una, la A.

Tanmateix, el concepte d’eficiència energètica no només depèn de la categoria dels electrodomèstics, sinó que requereix que la població en faci un consum responsable

eficiencia energética

Pautes d’estalvi i eficiència energètica

 • Apagar els aparells que no s’estiguin utilitzant. Apagar a la nit tots els equips que no necessitin estar en funcionament pot suposar un estalvi de fins al 10%. 
 • Escollir els aparells de menor consum energètic. Els portàtils i pantalles planes consumeixen menys energia. Comprovar les etiquetes energètiques. 
 • Enviar i rebre informació en línia. Evitar sobre utilitzar les impressores i fotocopiadores, ja que són alguns dels elements de més consum dintre dels equips ofimàtics habituals. 
 • Activar les funcions d’estalvi d’energia d’aquells aparells que disposin de l’opció, com per exemple els ordinadors o impressores. 
 • Comptar amb llums de baix consum i apagar-les en les zones que estiguin inutilitzades és una senzilla i bona pràctica que agrairàs quan arribi la factura de la llum.
 • Mantenir els teus equips en perfecte estat amb el manteniment i instal·lació de filtres d’aires.

Si vols més informació sobre com pots estalviar i protegir el medi ambient amb les millors solucions per a la teva empresa, prem aquí

Esperem haver-te ajudat i t’agraïm el teu temps de lectura, fins a la següent!

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Si vols més informació sobre alguns dels serveis d'ISP Grup: