fbpx

Seguretat, IOT i 5G: els millors aliats

El 5G serà la tecnologia que ens acompanyarà els propers anys. Arriba no només per revolucionar la xarxa mòbil multiplicant per cent la velocitat actual, sino que el canvi abasta més sectors. Com ja vem dir a l’anterior post del nostre blog, a més de millorar la qualitat del senyal, hi haurà més cobertura a l’interior dels edificis, es podràn tenir més dispositius connectats simultàniament i permetrà un millor servei a les companyies telefòniques. Entre aquestes millores, també hi és la de la seguretat que serà vital per al 5G.

Índice de contenidos

La seguretat i el IoT amb 5G

IOT i 5G van units i tecnològicament de la mà. Potser ara mateix pot semblar una miqueta precipitat, però amb el temps, quan s’estima que tindrem més de 20 mil milions de dispositius IoT a tot el món, serà més que probable. L‘Internet de les Coses seràn els dispositius que més pes tindràn dintre d’aquesta nova era. Avui dia, les xarxes 3G i 4G encara no donen una resposta a temps real.

Les xarxes de dades de cinquena generació es possaràn en funcionament durant aquest any 2020, i amb aquestes xarxes, arribaràn els primers mòbils compatibles i les primeres zones amb cobertura 5G. Però l’arribada d’aquesta tecnologia que comporta un augment de banda d’ampla a la xarxa, es un indicador de majors riscos de ciberseguretat i atacs de major potència.

¿Una nova oportunitat pels hackers?

Segons Gartner INC, aquest 2020 es preveu fins uns 20.000 milions de dispositius en l’ecosistema de «Internet de les Coses». És a dir, milers d’aparells que “parlen” entre ells, transmetent dades a grans velocitats. A més nombre de dispositius, més quantitat de punts d’accés i amb la multiplicació d’accessos, encara que els experts asseguren que tenen un mur per bloquejar atacs, el risc no deixa de ser una incògnita.

Amb aquest increment tan important del nombre de dispositius connectats, s’obre un nou entorn on s’hauràn tenir en compte nous atacs de tota mena. Per possar un exemple, els cotxes autònoms funcionaràn mitjançant el 5G i una flota de cotxes connectats, utilitzarà una infraestructura de xarxa compartida que interconnectarà diferents equips intel·ligents. En aquest cas, el risc en ciberseguretat vindria de la capacitat dels ciberdelinqüents per a hackejar o infectar amb bots aquesta xarxa. Davant d’això el temps de reacció en un atac d’aquest tipus ha de ser de gran velocitat i per aquest motiu es important la previsió realitzant proves i simulacres abans de la implantació ràpida i total.

¿Com afectarà a les nostres llars?

Amb l’arribada del 5G, a més de poder treballar a temps real, ens permetrà que diferents dispositius de la nostra vida quotidiana, puguin funcionar més ben connectats i amb més nombre a la xarxa. Els vehicles, l’enllumenat de casa o alguns estris de cuina entre d’altres, a la llarga aniràn incorporant-se a aquesta tecnologia. Pero entre totes elles la que tindrà un paper clau en tot això serà la seguretat i l’Internet de les coses que, lògicament, aquesta última es veu gran beneficiada amb el 5G.

Això també implica que les xarxes que utilitzem a nivell domèstic, hauràn d’estar protegides d’una manera més fiable i segura. L’objectiu no és un altre que, a més d’evitar intrussos, també impedirà l’entrada d’amenaces, malware i problemes que comprometin la nostra seguretat i privacitat. És a dir, que amb l’arribada del 5G a les nostres vivendes, a la llarga estaran més preparades per a connectar-se a la xarxa i utilitzar-ne una gran quantitat de dispositius, inclosos els de seguretat.

¿Un sistema vulnerable?

La nova xarxa 5G té vulnerabilitats de seguretat que poden ser explotades. Al febrer de 2019, en ple desemvolupament de la xarxa, es van produïr dos atacs (Torpede i Piercer) que van permetre als hackers interceptar trucades i rastrejar les ubicacions dels usuaris. Això va fer saltar les alarmes de la feblesa i vulnerabilitat del 5G i els especialistes es van possar a perfeccionar els protocols de seguretat.

Tot i la sofisticació i complexitat de la xarxa, els investigadors afirmen que els atacs poden dur-se a terme amb dispositius que valen menys 200 euros. És a dir, que si al final tenim que qualsevol amb els coneixements que pugui accedir a aquests equips pot convertir-se en un perill potencial, la solució de seguretat és més complexa del que semblava en un principi.

Amb l’arribada d’aquesta nova tecnologia els cossos de seguretat hauran d’adaptar-se i desenvolupar noves tècniques o eines per a mantenir la seguretat dels usuaris i controlar als hackers, però el temps vola i urgeixen solucions ràpidament.

En resum, el món de la tecnologia continuarà invertint fortament en seguretat i cada vegada es tindrà més controlada la ciberseguretat de la xarxa. A mesura que avanci la implementació de 5G i els coneixements, més i més segura serà la xarxa. Però fins aleshores s’hauràn d’extremar les alertes i estar-ne pendent dels protocols.

Y tu, penses que estem davant d’una oportunitat pels hackers amb el 5G? Deixa’ns el teu comentari a respecte!

D’altra banda, si has arribat fins aquí i vols saber més sobre aquests temes, et convidem a llegir posts del nostre blog com “¿Perquè servei el 5G? La nova era de la tecnologia” o “Transport intel·ligent: Una peça clau pel desemvolupament sostenible. Si vols conèixer més sobre el nostre Servei 360° no dubtis en envianr-nos un correu a hola@ispgrup.cat. També ens pots fer una trucada al nostre telèfon gratuït d’atenció al client 900 52 52 01. Moltes gràcies pel teu temps i fins al nostre pròxim post!

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Si vols més informació sobre alguns dels serveis d'ISP Grup: